7.7.16

Bananen bloesem salade, specialiteit van de Vietnamese keuken

Het is opmerkelijk hoe de mens er steeds weer in slaagt om, uitgaande van lokaal beschikbare ingrediënten, overheerlijke gerechten op tafel te zetten. Onlangs en tijdens een bezoek aan Phu Quoc in Vietnam hebben wij zitten genieten van een volledig gevulde salade van de bloesem van een heuse bananenboom.

Voor de culinaire gelukzoekers onder ons. De bananen bloesem wordt gepeld en ontdaan van de taaie buitenste lagen. Het overblijvende deel is knapperig en heeft een subtiele geur. Dit deel wordt in fijne, dunne reepjes gesneden. De gesneden vrucht wordt gewassen en in een grote kom met witte azijn of citroensap besprenkeld om bruin worden te voorkomen. Toegevoegd worden afgekoelde, gekookte en geraspte stukjes kipfilet of varkensvlees. Verder taugé, mint en koriander. De salade wordt afgemaakt met een dressing en mengsel van suiker, azijn, knoflook, citroengras, chili, limoen sap en vis saus. Als de schotel bijna klaar is, wordt de salade gegarneerd met gehakte, geroosterde pinda’s en met nog wat gebakken sjalotjes.

Geniet van het artistieke meesterwerk met de subtiele en krokante smaak van, veelal voor ons ongewone ingrediënten die tezamen garant staan voor een bijzonder culinair hoogtepunt.

Als u toch in Vietnam bent, vraag dan naar dit toch aparte en uitzonderlijke gerecht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten