Het is opmerkelijk hoe de mens er steeds
weer in slaagt om, uitgaande van lokaal beschikbare ingrediënten, overheerlijke
gerechten op tafel te zetten. Onlangs en tijdens een bezoek aan Phu Quoc in Vietnam hebben
wij zitten genieten van een volledig gevulde salade van de bloesem van een
heuse bananenboom.
Voor de culinaire gelukzoekers onder ons. De bananen bloesem wordt gepeld en ontdaan
van de taaie buitenste lagen. Het overblijvende deel is knapperig en heeft een
subtiele geur. Dit deel wordt in fijne, dunne reepjes gesneden. De gesneden vrucht
wordt gewassen en in een grote kom met witte azijn of citroensap besprenkeld om
bruin worden te voorkomen. Toegevoegd worden afgekoelde, gekookte en geraspte stukjes
kipfilet of varkensvlees. Verder taugé, mint en koriander. De
salade wordt afgemaakt met een dressing en mengsel van suiker, azijn, knoflook, citroengras,
chili, limoen sap en vis saus. Als de schotel bijna klaar is, wordt de salade
gegarneerd met gehakte, geroosterde pinda’s en met nog wat gebakken sjalotjes.
Geniet van het
artistieke meesterwerk met de subtiele en krokante smaak van, veelal voor ons
ongewone ingrediënten die tezamen garant staan voor een bijzonder culinair
hoogtepunt.
Als u toch in Vietnam bent, vraag dan
naar dit toch aparte en uitzonderlijke gerecht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten