23.11.16

Bari, Puglia deel 4


Bari heeft meerdere stadsdelen. Aan de noordkant ligt, op het schiereiland  tussen de oude en de nieuwe havens, de oude stad Bari Vecchia. In dit gedeelte van de stad liggen de prachtige basiliek van San Nicola, de kathedraal van San Sabino (1035-1171) en het Castello Svevo van Frederick II. Dit oude stadsdeel staat verder ook bekend om het bruisende nachtleven dat er plaatsvindt.


Het zuidelijke stadsdeel Murrattiano, het moderne hart van de stad, is gebouwd in een rechthoekig kwadrant met een prachtige promenade langs de zee. In dit deel van de stad liggen ook de grote winkelcentra, de Via Sparano en de Via Argiro. In de twee helft van de 20ste zijn rondom de oude stadsdelen en buiten de stadsmuren nog meerdere buitenwijken gebouwd.


De basiliek en laatste rustplaats van onze Sinterklaas is een belangrijk bedevaartsoord voor zowel Italianen als orthodoxe christenen uit Oost-Europa. De prachtige ‘Basilica di San Nicola’ van Bari is al eeuwen oud. De in Romaanse stijl opgetrokken basiliek werd namelijk al in de elfde en twaalfde eeuw gebouwd. De gevel toont veelal overeenkomsten met die van kastelen. Het schip en de dwarsbogen zijn een erfenis uit de vijftiende eeuw.

Met de bouw van de kathedraal van St. Sabinus werd  in 1034 begonnen in Byzantijnse stijl maar deze werd verwoest  in 1156. Tussen 1170-1178 werd de kathedraal herbouwd, gedeeltelijk ook geïnspireerd door de bouwstijl van de  San Nicola basiliek. Een uniek voorbeeld van de Apulische romaanse architectuur is de eenvoudige façade met drie portalen met in het bovenste gedeelte een rond ramenpallet versierd met monsterlijk uitziende beelden.

Bari castle, dat historisch gezien wordt toegeschreven aan Ruggero il Normanno, dateert uit 1131. Het kasteel is gebouwd op een bestaand gebouw uit de Byzantijnse periode. Tussen 1233 en 1240 restaureerde Frederick II van Zwaben het kasteel in de oude stijl, nadat dit gedeeltelijk was beschadigd door Guglielmo il Malo (1156).

Als universiteitsstad is er in Bari veel aandacht voor sport, cultuur en entertainment. De majestueuze theaters voeren regelmatig illustere voorstellingen op, maar zijn vooral een bezienswaardigheid op zich.

Eigenlijk is er voor elk iets wils in het historische centrum van Bari.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten