15.3.16

Sri Lanka, gekunsteld paaldansen boven de golven van de zee

Visserij is de belangrijkste eiwitbron van het eiland Sri Lanka in de Indische Oceaan. Vis is er overal te koop, is niet duur, goed van kwaliteit en smakelijk. Het boeddhistische karakter van de lokale bevolking  maakt het eten van dierlijk voedsel enigszins omstreden. Een echte boeddhist eet zelden vlees.

Vis wordt, vanuit een lange traditie op Sri Lanka, op meerdere manieren gevangen en aan land gebracht. De voor ons als toerist meest bekende manier van kustvisserij is het beklimmen door de vissers van palen in de branding.  Deze manier van vissen wordt niet meer actief toegepast door de plaatselijke bevolking. Van de geringe vangst valt niet meer te leven. Speciaal voor de geïnteresseerde toerist kruipen oudere mannetjes nog wel in de palen om een kunststukje te klaren midden in de woest golvende zee.

De meeste, arme vissers uit de dorpen langs de kust varen in de vroege ochtenduren  in gammele bootjes uit op zee. De bootjes worden met mankracht vanaf het strand de zee in gesleept. Voorzien van een klein zeil of met behulp van enkele  roeispanen wordt de weg gezocht kilometers uit de kust. Onder de brandende zon wordt door de crew ( 3 vissers )  tot in de middag gevist om dan met de, vaak schamele, vangst weer terug te keren naar de plaats van vertrek. Meestal met slechts enkele tientallen vissen als resultaat van een dag noeste arbeid onder de meest bizarre omstandigheden. De vissers zijn drijfnat door het zeewater om maar voor voldoende koeling te kunnen zorgen om te overleven.

Meer resultaat wordt geboekt met het vissen met grote netten. Deze netten worden door kleine bootjes honderden meters op zee gebracht. Na een tijdje worden deze door de lokale bevolking met man en macht binnengehaald en op het strand getrokken. Voor de boven zwemmende vissen is er geen ontsnappen meer mogelijk. Duizenden stuks vis van allerlei soorten en maten sterven een snelle dood door zuurstofgebrek onder  de brandende zon. Een groot deel van de vis wordt ter plekke verkocht aan de lokale bevolking of aan de aanwezige vishandelaren. Het overschot wordt gedurende enkele dagen gedroogd op het strand. En dat is tot ver in de omtrek te ruiken.

En natuurlijk wordt er tegenwoordig op commerciële en industriële manier gevist in de wateren rondom Sri Lanka. Maar dat is natuurlijk niet interessant voor u als bezoeker aan Sri Lanka, ook wel Parel van de Indische Oceaan genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten