18.10.16

Ecuador spektakel rond de evenaar

Gelegen langs de evenaar is dit uitgestrekte land met haar ongerepte natuur, ongeschonden cultuur, historische rijkdommen en geografische verscheidenheid een visitekaartje voor Zuid-Amerika. In het landschap van Ecuador is het Andesgebergte dominant aanwezig. De dubbele Noord-Zuid keten van de Andes, beter gekend als de Siërra, is een toonbeeld van natuurlijke rust en maar ook het centrum van de Ecuadoraanse bevolking en cultuur. De hemel is er bijna onnatuurlijk licht. Witte gletsjers spiegelen zich schitterend in de kleine meren en koele briesjes blazen rustig door de dennen- en eucalyptusbossen. In deze vredige natuur leeft zowat de helft van de Ecuadoraanse bevolking, voornamelijk indianen.

Guayaquil is de grootste stad in Ecuador, een bruisende metropool gelegen aan de Guayas rivierdelta, op 48km van de Stille Oceaan. De stad heeft een drukke haven met indrukwekkende commerciële gebouwen en waardige herenhuizen. Uniek voor de stad zijn de Barrio las Penas met zijn oude houten huizen en geplaveide straatjes en de pier. De Malecon 2000 is het mooiste en meest bezochte deel van Guayaquil waar amusement, cultuur en natuur de boventoon voeren.



Quito, de hoofdstad van Ecuador gelegen op 2.850 meter hoogte, is een fascinerende stad. Dit cultureel werelderfgoed herbergt fantastische monumenten en talrijke architecturale meesterwerken uit de 16de, 17de en 18de eeuw. De vulkanen op de achtergrond geven de stad nog meer cachet. Men vindt er ook het monument van de Evenaar lijn, opgericht ter ere van de Franse en Spaanse ontdekkingsreizigers die er in de 18de eeuw de ligging van de evenaar wisten te bepalen.



Nono, in het Andesgebergte op 45min van Quito, is een walhalla voor fotografen, natuurliefhebbers en voor wie wenst te ontsnappen aan de drukte van de steden en degenen die het vredevolle platteland van Ecuador wensen te ontdekken. De lokale bevolking is er heel toegankelijk om bijvoorbeeld het typische eten te proeven en de haciënda’s te bezoeken. Van de 1.600 vogelsoorten die Ecuador rijk is, leven er veel in deze regio. Nono is bovendien beroemd om zijn vele bromelia’s, orchideeën, vlinders, kikkers, kolibries…

Cuenca, gebouwd in de 16de eeuw op Canari- en Incaruïnes, wordt omwille van zijn pracht en praal ook wel het Athene van de Andes genoemd. De kasseistraatjes en de huizen met houten balkons en stucmuren hebben onbeschadigd de koloniale periode overleefd. In 1999 werd het stadscentrum opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Tegenwoordig beroept Cuenca zich echter voornamelijk op zijn keramiekindustrie en de vervaardiging van Panamahoeden.

Het hogere Amazonewoud wordt getypeerd door kleine bergen en heuvels en is de gastheer van ontelbare wildwaterbanen, ideaal voor het beoefenen van watersporten. In het lager gelegen Amazonewoud treft men eerder een vlak landschap aan, doorspekt met lagunes en moerassen. Het klimaat is het er dan ook opmerkelijk warmer en vochtiger.


In Ingapirca zijn de overblijfselen teruggevonden van de oorspronkelijke indiaanse bevolking, de Canaris, die dateren van voor de tijd van de Inca’s. Toch hebben ook de Inca’s zelf er duidelijk hun sporen nagelaten in de bouwvormen die doorgaan voor een zonnetempel. De ruïnes van Ingapirca liggen op enkele kilometers van Cuenca. Ze vormen tevens de belangrijkste overblijfselen van de Incacultuur in Ecuador.

De regio Otavalo staat bekend om zijn vele ambachtsvariëteiten. Hout, leder en weefproducten, de mooist gekleurde stoffen van Zuid-Amerika. De indianen hier bezitten één van de levendigste culturen van het land en dragen de prachtige kostuums met een uitzonderlijke elegantie. 


De Galapagos zien er ronduit vreemd en mysterieus uit, alsof de eilanden vulkaantoppen zijn die nieuwsgierig boven het wateroppervlak komen gluren. Hun kleurenpallet, of ze nu bruin, blauw, paars of groen uitstralen, harmoniseert telkens smaakvol met het diepgroene zeewater. De ark van Noach, gegoten in de vorm van een archipel. Op de eilanden heerst een totaal verschillende sfeer, met in de hoofdrol de onberispelijke moeder natuur in al haar glorie en variëteiten.

Wij helpen u met ontdekken van deze spectaculaire wonderen der natuur…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten