31.10.16

Toledo, middeleeuws dwaalspoor

Toledo vanaf de Taag
De moren maakten van Toledo een doolhof van straatjes en steegjes dat zijn weerga niet kent. Waarschijnlijk gemaakt om indringers en mensen die er niet thuishoorden op een dwaalspoor te zetten. Als bezoeker raak je er alle dagen van het verblijf de weg kwijt.
De stad van anderhalve vierkante kilometer ligt boven op een rots. Met als hoogste punt het Alcazar, een burcht als een soort uitkijkpost die alles overziet. En in het hart van de stad ligt de toren van de gotische kathedraal. Vanuit de rivier de Taag in perspectief een weergaloos panorama.

Toledo heeft de bijnaam Stad van de drie culturen. In de middeleeuwen leefden moslims, joden en christenen op een vreedzame naast elkaar en spraken zelfs dezelfde taal. Uniek zijn derhalve de veelheid aan kerken, moskeeën en synagogen. Toledo ligt op ongeveer 75 km ten zuidoosten van Madrid en was lange tijd de hoofdstad van het Spaanse rijk. Ook dat is terug te zien in het stadsbeeld met veel 17de-eeuwse paleizen.

Hoogtepunten van een bezoek zijn de Plaza de Zocodover, de beestenmarkt; de kathedraal van Santa Maria; de Joodse wijk en het Mezquita de Christo de la Luz, de best bewaakte moskee van Toledo. En dat alles te bezien met een uitzicht op de stad vanaf de Mirador de Valle, aan de overkant van de Taag. Ook mag een bezoek aan de meesterwerken van El Greco, de Griekse kunstenaar in Spaanse dienst, niet aan het programma ontbreken.

Toledo is perfect te combineren met een bezoek aan de Spaanse hoofdstad Madrid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten