1.11.16

Rust en ruimte in Puglia, deel 1


Welkom in het oude Italië. De geschiedenis van Puglia, in de hak van Italië, is verbonden met de indringers en rovers die door de eeuwen heen hun sporen hebben achter gelaten. De ongenode gasten uit omringende landen maar ook zij die van verder kwamen. Een gebied rijk aan geschiedenis, unieke landschappen,  uitgestrekte olijf - en wijngaarden, prachtige baaien en van de beste stranden van Italië.

Afgelopen week heb ik samen met mijn gezin een week rondgetoerd door deze prachtige, schilderachtige omgeving. Ongeveer 1800 km met een huurauto onderweg naar oude historische steden en dorpjes. En 80 km te voet dwars door smalle steegjes en straatjes van deze oude kernen. Op zoek naar indrukwekkende bouwwerken uit lang vervlogen tijden. En in dit gebied zonder bevingen der aarde!


Bijna elk binnenstadje is een klein pareltje, die je soms eerst nog uit zijn schaal moet kraken. 
De vele stadjes en dorpjes in de regio hebben een eigen barokke of middeleeuwse centrum met een oneindigheid aan bezienswaardigheden. 

Hoogtepunten zijn het stadje Alberobello dat bekend staat om de meer dan 1500 Trulli, huisjes die vroeger snel afgebroken konden worden om de lokale belastingen te ontduiken. Een bezoekje is zeer de moeite waard. 

De belangrijkste kunststad is Lecce, ook wel het “ Florence van het zuiden “ genoemd. Het heeft de status van een van de belangrijkste baroksteden van de wereld. Op drie heuvels ligt het gezellige witte stadje Ostuni uitdagend te wachten. 

Uniek is een rondreis langs de kustlijnen van de zuidelijkste punt. Langs de Adriatische kust, rond de straat van Otranto, en weer terug langs aan de uitgestrekte stranden van de Ionische zee. Met name in de omgeving van Lecce en Bari zijn de kustlijnen en rotsformaties oogverblindend mooi. 

Puglia produceert veel olijven en een aantal exclusieve wijnen. Eten is hier net als in de rest van Italië erg belangrijk. Door de ligging aan de zee zijn vis en visgerechten natuurlijk erg populair. 

Een perfecte bestemming voor  zon, zee en strand. Doordrenkt met  een rijke historie en een uitnodigende cultuur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten